O fea e sau ai le pepa?

I Saina anamua, sa i ai se tagata e igoa ia Cai Lun.Na fanau o ia i se aiga faifaatoaga masani ma fai faatoaga ma ona matua talu mai lona laitiiti.I lena taimi, sa fiafia le emeperoa e faaaoga ie brocade e fai ma tusitusiga.Na lagona e Cai Lun e maualuga tele le tau ma e le mafai e tagata masani ona faʻaaogaina, o lea na ia naunau ai e foia faigata ma saili se mea taugofie e sui ai.

Ona o lona tulaga, o Cai Lun o loʻo i ai aiaiga e mataʻituina ma faʻafesoʻotaʻi faiga faʻatupu tagata.Soo se taimi lava e maua ai sona taimi avanoa, na te faʻafetaia malo i tua atu o faitotoʻa tapuni ma alu patino i le aʻoga e faia suʻesuʻega faʻapitoa.I se tasi aso, sa fiafia o ia i le maa olo: olo fatu saito e fai ma falaoamata, ona mafai lea ona ia faia ni pani lapopoa ma panikeke manifinifi.

webp.webp (1) 

I le musuia, na ia soli ai le pa'u, ie masaesae, upega fagota tuai, ma isi mea i totonu o se olo maa, ma taumafai e fai ma keke, ae na le manuia.Mulimuli ane, na suia i le tu'i malosi i se sima ma'a, ma tausisi e tu'i pea lava pea, ma i'u ai ina avea ma pauta ma'a.A maeʻa ona faʻafefe i totonu o le vai, na vave ona fausia se ata i luga o le vai.Na foliga moni lava o se panikeke manifinifi.Aveese lemu, tuu i luga o le puipui e faamago, ma taumafai e tusi i luga.E mago le vaitusi i se taimi vave.O le pepa lea na fatuina e Cai Lun i le silia ma le lua afe tausaga talu ai.

O le mea fou o le faia o pepa e le gata na faʻaitiitia ai le tau o le gaosiga o oloa, ae na faia ai foi tulaga mo le gaosiga tele.Aemaise lava, o le faʻaaogaina o le paʻu e pei o mea mataʻutia ua fausia ai se faʻataʻitaʻiga mo pepa faʻaonaponei laupapa pulp ma tatala ai se auala lautele mo le atinaʻeina o pisinisi pepa.

Mulimuli ane, na muamua faʻafeiloaʻi le faiga o pepa i North Korea ma Vietnam, lea e lata ane i Saina, ona sosoo ai lea ma Iapani.Lemu, atunuu i Sautesasae Asia na aʻoaʻoina le tekinolosi o le faiga o pepa.O le pulupulu e masani lava ona maua mai alava i le hemp, rattan, bamboo ma vaomago.

Mulimuli ane, faatasi ai ma le fesoasoani a le au Saina, na aʻoaʻo ai Baekje e fai pepa, ma na salalau atu tekinolosi i Tamaseko i Suria, Cairo i Aikupito ma Morocco.I le faʻasalalauina o pepa, e le mafai ona le amanaiaina le sao o tagata Arapi.

Na aʻoaʻoina e tagata papalagi e uiga i tekinolosi faiga pepa e ala i tagata Arapi.Na faavaeina e tagata Arapi le uluai falegaosi pepa i Europa i Sadiva, Sepania;ona fausia ai lea o le falegaosi pepa muamua i Italia i Monte Falco;Sa faatuina se falegaosi pepa e latalata i Roy;Siamani, Peretania, Suetena, Tenimaka ma isi atunuu tetele e iai foi a latou pisinisi pepa.

Ina ua malaga atu tagata Spaniards i Mekisiko, sa latou faatuina muamua le falegaosi pepa i le konetineta o Amerika;ona faailoa atu lea o i latou i le Iunaite Setete, ma sa faatuina ai le falegaosi pepa muamua e lata ane i Filatelefaia.I le amataga o le seneturi talu ai, na sosolo ai le gaosiga o pepa a Saina i konetineta uma e lima.

O le faia o pepa o se tasi lea o le "fa mea fou founs" a Saina anamua ma tekinolosi (tapasa, faiga pepa, lomitusi, ma le pauta) ma fefaatauaʻiga ua matua aafia ai le faagasologa o le talafaasolopito o le lalolagi.

O le nofoaga muamua o Cai Lun o loʻo i Caizhou, i matu sisifo o Leiyang, Hunan, Saina.O loʻo iai le Maota Faamanatu o Cai Lun i le itu i sisifo o le konetineta, ma o Cai Zichi e sosoo ai.Faʻafeiloaʻi e asiasi i Saina.

Va'ai, a uma ona faitau, e te malamalama po'o fea e sau ai le pepa, a?


Taimi meli: Feb-14-2022